Wekelijkse blik op de beurzen

Markten Update - 19/11/2021 - Columbus Group

De financiële markten kenden een boeiende week.

De meeste financiële indexen (vooral in de VS) noteren op of in de buurt van recordhoogtes. Er sluipt echter wat onzekerheid in de markt, voornamelijk door de oplopende inflatie en de toegenomen corona zorgen.

Inflatie betekent dat het leven duurder wordt. Goederen en diensten stijgen in prijs, waardoor de waarde van geld daalt. Je kan met dezelfde euro immers minder aankopen.

De inflatie wordt onder controle gehouden door de centrale banken (de ECB in Europa en de FED in de VS). De Europese Centrale Bank streeft naar een duurzame inflatie van 2%. Ze beïnvloedt de inflatie door het bepalen van de korte termijn rente en de geldhoeveelheid. Zo heeft de ECB de afgelopen jaren massaal geld in de economie gepompt door het opkopen van obligaties.

Momenteel zien we dat de inflatiecijfers ver boven de doelstelling van 2% gaan. Dit maakt de financiële markten ongerust. De ECB zou als antwoord hierop namelijk de rente kunnen verhogen, wat minder gunstig is voor bedrijven. Ze moeten hun investeringen dan financieren aan hogere interesten en de waarde van hun toekomstige winsten daalt.

Desondanks zullen de rentes nog geruime tijd erg laag zijn. Een goede manier om om te gaan met stijgende inflatie is te beleggen in aandelen of aandelenfondsen. Bijvoorkeur in aandelen met een sterke prijszettingsmacht: deze kunnen de toegenomen grondstoffenprijzen makkelijk doorrekenen aan hun klanten en zo hun winsten op pijl houden. Voorbeelden zijn bedrijven met een sterke merknaam zoals Apple, Nike, BMW en dichter bij huis koekjesproducent Lotus Bakeries.

De corona-zorgen nemen echter opnieuw toe, wat de beurzen op vrijdag een tikje bezorgde. Door de fors verstrengde maatregelen twijfelt de markt of het herwonnen groeiritme van lange duur zal zijn.

Dit alles staat in contrast met de doorgaans zeer sterke resultaten die bedrijven rapporteerden over het 3de kwartaal.

Beleggers zullen de komende weken/maanden rekening moeten houden met toegenomen volatiliteit op de markten. Een (kleine) correctie is niet uitgesloten, maar biedt tevens koopkansen. Gezien het onmogelijk is om de markten perfect te timen, blijft periodiek beleggen sowieso de meest aangewezen strategie voor duurzaam lange termijn rendement op de beurs.

Wil je meer inzichten?

Download een van onze gratis e-books voor medische beroepen.